Artikelen Reacties

MiniatuurA » Besturing » DC-Car met korte afstand Infrarood sturing

DC-Car met korte afstand Infrarood sturing

Elke DC-Car auto kan standaard aangestuurd worden door een DCC centrale. Dit kan al gerealiseerd worden met  slechts enkele goedkope onderdeeltjes.

Hoe het werkt:

Iedere DC-Car auto is standaard voorzien van IR fototransistoren aan de voorzijde om te kunnen bepalen of er een auto voor hem rijdt.

Door deze ontvangers kunnen we echter ook via IR LED’s, aan de rand van de straat, commando’s te sturen. Door op de rail aansluiting een diode met voorschakelweerstand en IR LED’s aan te sluiten wordt het DCC signaal omgezet in IR informatie wat begrepen wordt door de DC-Car decoders. Stralen we dat, vanuit de straat of vanaf de straatrand, naar de auto’s dan zullen deze het DCC signaal ontvangen en daarop reageren.

Het bereik is, afhankelijk van gekozen IR LED en de waarde van de voorschakelweerstand, kan tot zo’n 20 cm oplopen. Sturing via korte afstand infrarood methode heeft dus geen continue bereik zoals dat wel mogelijk is met de DC-Car Booster en de DC-Car PC zender.

De vraag kan natuurlijk zijn of we wel een continue bereik nodig hebben en of we dat wel willen. Door op strategische plaatsen een korte afstand IR LED te plaatsen kunnen we binnen het bereik van de LED iedere auto aansturen. Bijvoorbeeld voor kruizingen, splitsingen of zebrapaden. Het leuke is dat alle mogelijkheden van besturen door elkaar gebruikt kunnen worden. De commando’s van de functiebouwsteen, die ook volgens de korte afstand infrarood methode werkt, kunnen dus prima samen gecombineerd worden met de DCC centrale sturing.

Geplaatst in: Besturing

Geef een reactie

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.