Artikelen Reacties

MiniatuurA » Besturing » DC-Car Booster

DC-Car Booster

Met de DC-Car Booster wordt het mogelijk om de DC-Car auto’s over een grotere afstand te kunnen besturen d.m.v. een digitale centrale zoals bijv. de Intellibox.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Een stukje voorgeschiedenis:

Waarom werd de DC-Car Booster. DC-Car Booster ontwikkeld? Een aantal gebruikers vindt het (te) veel werk om een groot aantal LED’s langs de kant van de weg te monteren, zodat de auto’s d.m.v. een digitale centrale gestuurt kunnen worden. Al langere tijd dacht Claus Ilchmann na over een mogelijkheid om de DCC commando’s via een soort van afstandsbediening naar de auto’s te zenden. Tot voor kort waren de mogelijkheden beperkt vanwege de snelheid van data overdracht of de te kleine overbruggingafstand. Tot op een gegeven moment een geschikte ontvanger werd gevonden in de vorm van de TSOP7000. Dit bleek de ideale ontvanger voor de auto’s om het DCC protocol direct via infrarood zenders te ontvangen.

Nu moest er alleen nog een infrarood booster ontwikkeld worden waarmee het mogelijk zou worden om voldoende infrarood LED’s aan te sturen.  In plaats van (veel) LED’s langs de kant van de weg zijn nu nog slechts enkele LED’s boven de modelbaan nodig. De te overbruggen afstand is ook geen probleem meer aangezien de booster tot en afstand van 5 meter zijn werk doet. Die LED’s worden zo boven de modelbaan gemonteerd dat de auto’s het signaal overal kunnen ontvangen. Indien er toch ontvangst problemen zijn op bepaalde locaties kunnen er ook LED’s langs de kant van de weg opgesteld worden. Deze korte afstand infrarood LED’s worden dan d.m.v. een diode en een weerstand verbonden met de rails aansluiting van de digitale centrale. De auto’s reageren zowel op de lange afstand infrarood LED’s, de korte afstand LED’s als op de functiebouwstenen.
Een mix van alle mogelijke infrarood sturingen is dus mogelijk.

Wat is er in een auto nodig om het lange afstand infrarood te ontvangen?

De DC-Car Booster werkt vanaf decodertype DC04 (software versie vanaf April 2008) hiertoe dient de optionele TSOP7000 ontvanger aan de seriële ingang van de DC04/05 aangesloten te zijn.
In CV21 dient waarde 4 geprogrammeerd te worden.


Verder heeft de DC-Car Booster een 12-16 Volt wissel- of gelijkspanning nodig en moet u beschikken over een digitale centrale die met het DCC protocol werkt.
Aan iedere uitgang kan een infrarood LED of een ketting van max. 5 infrarood LED’s aangesloten worden. De 7 uitgangen van de DC-Car Booster mogen tot 1 ampère belast worden. In totaal kan de Booster dus 35 infrarood LED’s aansturen.
De DC-Car Booster wordt aan de railuitgang van de digitale centrale aangesloten.

Werking:

De LED heeft een controle functie. Als er een DCC signaal aanwezig is licht hij op.

De weerstanden R4-R8 zijn 2 watt en zijn de voorschakelweerstanden voor de infrarood LED’s. De waarde is proefondervindelijk vast te stellen en is afhankelijk van het aantal en type gebruikte infrarood LED’s.
Als richtlijn worden de volgende waarden gehanteerd.

1 LED: 220Ω
5 LED’s in serie: 100Ω

Als zender LED kan iedere infrarood LED gebruikt worden die een golflengte heeft 870-890nm. Bij LED’s met een golflengte van 940nm wordt het bereik met de helft gereduceerd.
Voor het beste bereik bevelen we u de Hoogvermogen LED’s uit onze webshop aan. De DC-Car Booster is kant en klaar getest of als bouwpakket te koop.

Geplaatst in: Besturing · Tags: ,

Comments are closed.